informasjonsartikkel

De vanligste brannårsakene

I Norge har vi mer enn 3000 boligbranner i året. Enkelte av disse tar liv, skader mennesker og blir en stor psykisk belastning for de pårørende. I tillegg koster branner samfunnet store summer og er en påkjenning for de som blir utsatt for det.

Disse brannene kan være fra små branner der noen har glemt en gryte på komfyren i noen minutter, til en totalskade der hele huset har brent ned. Ved en totalskade er det ikke mye man kan få gjort, og for de som opplever dette kan det være trist å miste fotografier, gjenstander med affeksjonsverdi eller annet man ikke kan få erstattet. Dette kan også være en psykisk påkjenning for enkelte. Der det bare har vært en brann med begrenset omfang kan vi iverksette tiltak som redder store verdier. Alt etter hvor mye sot, røyk og lukt brannen har medført krever skaden forskjellige tiltak. Det kan være fra lufting og lett vask til en rundvask av huset, der alle tekstiler leveres på renseri og deler av bygningen må males/pusses opp.

IMG_1328.jpg#asset:1376

Årsaker til branner er flere, men de vanligste er:

  • Elektriske feil
  • Gjenglemt mat på komfyren
  • Stearinlys
  • Sigaretter

Elektriske feil kan både være feil på det elektriske anlegget og feil bruk av elektriske installasjoner. Eksempler på det siste er for eksempel at man henger tøy til tørk over varmeovner, at man går fra kaffetrakter som ikke slår seg automatisk av eller at man legger fra seg en rettetang på klær eller håndklær.

Gjenglemt mat på komfyren fører ikke nødvendigvis til at ventilasjonsanlegget tar fyr, men ofte til svært omfattende luktskader. For eksempel vil en fårikålgryte som har stått og kokt i fem timer for mye på full varme, gi fra seg veldig mye fett og luktpartikler som sprer seg i hele boligen.

Stearinlys er også en hyppig årsak til branner i boliger. Man tenner levende lys for å kose seg med for eksempel et glass vin og se på en film, og glemmer å slukke lyset når man går og legger seg. Dette kan da forårsake brann.

Sigaretter forårsaker brann ved at man mister en glo som igjen kan antenne det den faller ned på, for eksempel en sofapute eller et teppe. Det hender også at folk kaster sigarettaske i søppeldunken uten at asken er helt slukket og det tar fyr. I tillegg til dette er det også noen som røyker på senga, noe som kan få fatale følger.